Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Santa Maria del Mar

2017.05.11

A katalán gótika gyöngyszeme a Santa Maria del Mar templom. 1329 és 1383 között építették, s már az építkezés sem volt problémamentes, mert 1379-ben egy tűzvész megrongálta a templomot. 1428-ban több halálos áldozata is volt annak a földrengésnek, amely a rózsaablakot is összetörte. Az új rózsaablak már késői gót, lángszerű stílusban készült.

A Santa Maria del Mar főbejáratán egy hordárfigura van, emlékeztetőül arra, hogy kik hordták a követ az építkezésre. A hordárok nem kértek bért a szállításért, a királyi kőfejtő ingyen adta a követ. A nép templomának nevezik, mert tényleg a kikötő lakosai és munkásai emelték önerőből, egyházi segítség nélkül. A hivatalos barcelonai székesegyház nem ez. Minden évben szimbolikus szertartás keretében adják át a templom kulcsait az egyháznak, ezzel is jelezve, hogy a templom nem egyházi tulajdonban van.


A templom háromhajós (egy főhajó, két oldalhajó), és még a gótikus stílus ellenére is magas, a belső tér megdöbbentően hatalmas. A templom hosszú üvegei fényárban fürdetik a nyolcszögletű tartóoszlopokat. Maguk a tartóoszlopok egyébként 43 lábra vannak egymástól (legalábbis a főhajóban), ez 14,19 méter. Az oszlopok közötti távolság tekintetében a templom rekordernek számít.

Cím: Carrer de Mallorca, 401, 08013 Barcelona
Telefonszám: 933 102 390
E-mail: 
parroquia@santamariadelmarbarcelona.org
Honlap (katalánul, spanyolul és angolul): http://www.santamariadelmarbarcelona.org/
7017074121_f9cf48527d_b.jpg
santa-maria-del-mar-interior.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.