Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Palau de La Música Catalana

2017.03.09

A Katalán Zene Palotája (katalánul Palau de La Música Catalanaspanyolul Palacio de la Música CatalanaLluís Doménech i Montaner, a szecesszió Gaudí és Puig y Cadafalch mellett harmadik ismert katalán alkotója illetve annak elméleti megalapozója által tervezett koncertterem, melyet 1905-ben kezdtek el építeni és 1908-ban avattak fel.

Barcelonában, a Calle de Amadeo Vives és a Calle Alta de San Pedro sarkán áll, a Calle de Sant Pere Mes Alt 11 szám alatt.

Kezdetben az Orfeó Catalá nevű kórusnak kívántak otthont teremteni vele, de ma már az azonos nevű intézmény székhelye is. Magát a kórust Lluís Millet és Amadeu Vives alapította 1891-ben a katalán zene újjászületésére irányuló szándékok által vezérelve.

A Katalán Zenepalota egyike a legfontosabb modernista alkotásoknak a városban. Az épületet vörös klinkertégla, rikító mozaikdíszítés fedi, mely Lluís Brú munkája.

A földszinten árkádsor és kovácsoltvas ablakrácsok díszítik – a kor divatjaként – az épületet. Felettük bábos korlát látható. A homlokzaton mellszobrok sorakoznak, melyek Shakespeare, Beethoven, Molière és Talma alakját ábrázolják. Az épület sarkán a Népdal (Canción Popular) szoborcsoportját Miquel Blay, neves katalán szobrászművész alkotta. A műalkotás azt szimbolizálja, hogy az éneklés, a dal mindenkié. Figyelemreméltó a sok oszlop is, mely rendkívüli változatosságot mutat, különböző népek formavilágát eleveníti fel.

Az épület kupolája barna – fehér – kék csempével kirakott, terrakotta színű keresztek rajzolatával tarkított.

Az épület belső díszítése is tükrözi a katalán modernizmus jegyeit, a belső tér színes kerámiamozaikok, kristályüveg berakások, ornamentikus, növényi minták felhasználásával válik hatásossá. Előcsarnokában Massot falfestményében gyönyörködhet a látogató, s innen juthat át a nagy koncertterembe.

Maga a terem egyike a legnagyobbaknak a kontinensen, Pau Gargallo és Dídac Massana szobrai adják dekorációját. Bal oldalon a Clavé és a Május virágai című szobrok, jobb oldalon Beethoven mellszobra látható. Figyelmet érdemel a wagneri Walkürök szoborcsoportja is. A koncertterem látványos mennyezeti világítóteste Rigalt i Granell munkája.

Az UNESCO az épületnek 
1987-ben adományozta a Világörökség része címet.

19821989 között Oscar Tusquets végzett újításokat a zenepalotán, majd 19992004 között megújult homlokzata. Jelenleg látogatható műemlék.

A Katalán Zene Palotájába 17 euróért válthatunk belépőt, ehhez idegenvezetés is jár. A kedvezményes jegy 11 euró, 10 éves kor alatt a belépés ingyenes.

Cím: C/ Palau de la Música, 4-6 08003 Barcelona
Telefonszám: 93 295 72 00
E-mail: 
atencioclient@palaumusica.cat
Honlap (katalán, spanyol és angol nyelvű): http://www.palaumusica.cat/
Facebook: https://www.facebook.com/palaumusicacat
Nyitva tartás:
Hétfő-Vasárnap: 10:00-15:30
Húsvét, Július 01.-31.: 10:00-18:00
Augusztus: 09:00-18:00

1213-palau-de-la-musica-catalana.jpg
palau-de-la-mc3basica-catalana-4.jpg
palau_de_la_musica_catalana_arquitectura_y_empresa-18.jpg
full_inner_page.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.