Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Casa Milà

2017.03.01

A Casa Milà, vagy ahogy más néven ismerik, a Kőbánya (La Pedrera) Antoni Gaudí épületeinek a sorában az egyik legismertebb lakóház. Barcelona Eixample kerületében a Passeig de Gràcia 92. szám alatt található. 1905–1910 között épült a gazdag textilgyáros, Roger Segimon de Milà megrendelésére.

Az építész utolsó lakóépülete tulajdonképpen egy öt emeletes bérház, amelynek első emeletét lakta a Milà család. Az alagsorba kerültek a garázsok és az istállók. Gaudí életének abban a szakaszában tervezte, amikor úgy érezte, álmai szertefoszlanak. A Güell park eltervezett beépítése zátonyra futott, művészetét egyre nagyobb értetlenség vette körül. A Casa Milà épületében szinte életműve összegzését adja: itt valósítja meg legtökéletesebben a természet és az építészet összeolvasztását. Mintha egy lepusztult, barlangokkal szaggatott hegy lenne.

A házat szinte kiviteli terv nélkül, néhány egyszerű vázlat alapján építették fel. Az építésnél használtak acélszerkezetet és a fölsőbb szinteken téglaíveket is. A homlokzat kőszerűen hat, s ebbe a látványba Gaudí belekomponálta a balkonok növényeit is, amelyek változékonyságot biztosítanak. Hagyományos értelemben nincs is homlokzata, mint ahogy az egész épületben alig található egyenes falszakasz. A tetőterasz sem hagyományos: a cementhabarccsal, kerámiával és csiszolatlan márvánnyal borított felületen non figuratív plasztikák sora található, a kémények is szobrokat mintáznak. Gaudí a későbbi esetleges szállodaként való felhasználására gondolva a lakások között áthelyezhető, eltávolítható válaszfalakat tervezett. 1954-ben a padlástérben szintén lakások épültek.

A Casa Milà több épületnek volt előképe:
Einstein-torony, Potsdam, tervező: Erich Mendelsohn
Solomon R. Guggenheim Múzeum, New York, tervező: Frank Lloyd Wright
Chapelle Notre Dame du Haut, Ronchamp, Franciaország, tervező: Le Corbusier
A Hundertwasser-ház és Friedensreich Hundertwasser más művei
Disney Concert Hall, Los Angeles, tervező: Frank Gehry
A ház tetőterasza volt az egyik színhelye Michelangelo Antonioni Foglalkozása: riporter című filmjének.

Cím: Passeig de Gràcia, 92, 08008 Barcelona
Telefonszám: +34 902 20 21 38

E-mail: reserves@lapedrera.com
Honlap (katalán, spanyol és angol nyelvű): https://www.lapedrera.com/
Facebook: https://www.facebook.com/lapedrera.barcelona/
Nyitva tartás:
Hétfő-Vasárnap: 09:00-20:30, 21:00-23:00

barcelona-casa-mila-la-pedrera-002.jpg
casa-mila-barcelona-fokep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.