Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Arc de Triomf

2017.03.01

Az 1888-as barcelonai világkiállítás egyik fő látványossága a 30 méter magas barcelonai diadalív volt. Az Arc de Triomf eltér a többi diadalívtől: ezt nem egy katonai győzelem miatt emelték, hanem a művészetek és a tudományok előtt tisztelegtek vele.

A katalán modernizmus egyik építésze, Josep Vilaseca i Casanovas tervezte a neomudéjar stílusú épületet. A mudéjar építészet a spanyol és az iszlám jellegzetességek ötvözésével született, s a neomudéjar ezt a stílust autentikus spanyol építészetként fogta fel, illetve értelmezte újra a 19. században.

A vörös téglákkal díszített diadalív egyik oldalán egy üdvözlőszöveget találunk a domborműben: Barcelona rep les nacions (vagyis Barcelona fogadja a nemzeteket). A hátoldali dombormű címe Recompense, ez Josep Llimona munkája. Az oldalakat Antoni Vilanova ipari, mezőgazdasági és kereskedelmi életképei díszítik, illetve Torquat faragott jelenetei a tudományos és művészeti életből.

A diadalív ornamentikájából egyértelműen a 12 angyal emelkedik ki. Középen a spanyol uralkodók címerét tartja két kőoroszlán.

Az Arc del Triomf megközelíthető az azonos nevű metróállomásról, s maga a diadalív a Parc de la Ciutadella északi bejárataként szolgál. Az Arc del Triomf két sétálóutcát vág ketté, a Sant Joant és a Lluís Companyst.

Cím: Passeig de Lluís Companys, 08003 Barcelona

1280px-arc_de_triomf_barcelona.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.